Taido on nykyaikainen, vanhan japanilaisen perinteen omaava kamppailu-urheilulaji. Laji on suhteellisen nuori ja se on kehitetty nykyaikaisten ihmisten ja yhteiskunnan mukaiseksi jatkuvasti kehittyväksi taistelulajiksi.
Tekniikkalaji
Taidossa hyökätään ja puolustaudutaan samanaikaisesti vartalon akselin erilaisia liikeratoja hyväksi käyttäen, jalkojen ja käsien toimiessa iskupintoina. Taidossa on viisi erilaista tekniikkaluokkaa (Sen, Un, Hen, Nen ja Ten). Jokaisessa tekniikkaluokassa käytetään eri tavoin hyväksi vartalon tekniikalle antamaa voimaa saattamaan lyönnit ja potkut kohteeseen.
Jokaiseen tekniikkaluokkaan kuuluu noin 10 perustekniikkaa eli yhteensä perustekniikoita on noin 40. Perustekniikasta voi pitkälle ehtinyt harjoittelija luoda vielä tehokkaamman ottelutekniikan käyttäen hyväksi kolmiuloitteisuutta.
Liikkumistavat
Liikkuminen on Taidossa varsin tärkeää. On paljon vaikeampaa osua maaliin, joka on liikkeessä. Tämän vuoksi Taidossa on kahdeksan erilaista jalkojen liikkumissuuntaa ja tapaa. Perusliikkumista kutsutaan unsokuksi. Lisäksi permantovoimisteluun kuuluvia voltteja, kärrynpyöriä yms. käytetään hyväksi liikuttaessa. Nämä erilaiset liikkumistavat antavat hyökkäykselle ja puolustukselle nopeutta, voimaa ja yllättävyyttä.
Kilpaurheiluna
Aktiiviselle harjoittelijalle Taido tarjoaa monipuolisen kilpailulajin. Taidossa on kolme eri kilpailumuotoa. Yksilötasolla on jissen eli ottelu ja hokei eli liikesarjakilpailu. Joukkueet kilpailevat jissenissä ja hokeissa sekä tenkaissa eli ennalta suunnitellussa kuuden henkilön ottelussa.
Kuntourheiluna
Taido on monipuolinen urheilumuoto. Aloittelijan ei salille tullessa tarvitse olla huippukunnossa, vaan halu oppia ja omaksua riittää. Kokemus on osoittanut, että jokaisen aloittelijan kunto nousee huomattavasti jo alkeiskurssin kuluessa. Harjoittelun monipuolisuudesta johtuen kehittyvät vartalon eri lihasryhmät tasapainoisesti, notkeus lisääntyy ja reaktiokyky nopeutuu.
Filosofia
Taidon päämääränä on kehittää harrastajaansa paitsi fyysisesti myös henkisesti. Oikeassa Taidossa kulkevat fyysinen harjoittelu ja henkinen puoli, teorian ja filosofian opiskelu, käsi kädessä.