Kilpailut

Taidokilpailuissa ei käytetä koko- tai painoluokkia vaan sarjat määräytyvät iän ja vyöarvon perusteella. Naiset, miehet ja juniorit kilpailevat omissa sarjoissaan.

Vuosittain Suomessa järjestetään kolmet cup-kilpailut ja kilpailukausi huipentuu keväällä SM-kilpailuihin. Näiden kilpailujen lisäksi Taidossa järjestetään joka neljäs vuosi EM- sekä MM-kilpailut.

Kilpailukalenteri on nähtävillä Suomen Taidon sivuilla

SM2013

Aikuisten sarjat ja kilpailulajit

Aikuisten kilpailuissa kilpailijat jaetaan vyöarvon perusteella kahteen sarjaan. Alemmassa sarjassa kilpailevat 6. – 3. kyu -vyöarvon haltijat eli siniset ja vihreät vyöt. Ranking-sarjassa kilpailevat ylemmät vyöt 2. kyu -vyöarvosta ylöspäin eli ruskeat ja mustat vyöt.

Cup-kilpailuissa kilpaillaan pelkästään henkilökohtaisissa lajeiss, hokeissa eli liikesarjassa sekä jissenissäeli ottelussa. SM-kilpailuissa henkilökohtaisen lajien lisäksi kilpaillaan myös joukkuelajeissa. Joukkuelajeja ovat Dantai Hokei eli joukkueliikesarja, Dantai Jissen eli joukkueottelu sekä Tenkai eliennaltasuunniteltu näytöstyylinen ottelu, jossa shujaku voittaa kaikki viisi vastustajaansa.

kisakuva2014

Juniorien sarjat sekä kilpailulajit

Junioreiden kilpailuissa kilpailijat jaetaan neljään eri sarjaan iän perusteella. A-junioreissa kilpailevat 15-17 -vuotiaat, B-junioreissa 12-14 -vuotiaat, C-junioreissa 10-11 -vuotiaat ja D-junioreissa 7-9 -vuotiaat. Juniorit voivat osallistua kilpailuihin myös valkoisella vyöllä.

Juniorit kilpailevat cup-kilpailuissa aikuisten tavoin vain henkilökohtaisissa lajeissa. Lajeina ovat hokei, jissen, O-jissen sekä Trick Track- taitorata. C- ja D-juniorit kilpailevat vain hokeissa, O-jissenissä sekä Trick Track- taitoradassa sekasarjoissa. A- ja B junioreissa sarjat käydään tyttöjen ja poikien välillä hokeissa sekä jissenissä.

Nuoremmille 4-11 -vuotiaille kilpailijoille on kehitelty uusina lajeina O-jissen sekä Trick Track- taitorata. O-jissen on junioreille suunnattu ottelu, jossa ottelijan vyöhön pujotetaan neljä nauhaa yksi eteen, yksi taakse sekä yksi molemille sivuille. Ottelun tarkoituksena on napata vastustajan nauhat otteluajan puitteissa. Ottelu päättyy jos kilpailijan kaikki nauhat on napattu tai aika loppuu. Otteluajan loppuessa enemmän nauhoja napannut ottelija voittaa.

Trick Track on junioreille suunnattu laji, jossa suoritetaan koordinaatiota ja ketteryyttä vaativa rata aikaa vastaan. Rata koostuu kuudesta osiosta, jotka mittaavat esimerkiksi tasapainoa, koordinaatiota tai ketteryyttä. Sekä O-jissenissä sekä Trick Trackistä löytyy sarjat 4-6 -, 7-9 -, sekä 10-11 -vuotiaille.

SM-kilpailuissa junioreilla on mahdollisuus kilpailla myös joukkuelajeissa. Lajit ovat Dantai Hokei sekä Tenkai pienillä muutoksilla verrattuna aikuisten samoihin lajeihin. Dantai Hokeissa juniorijoukkuessa on kolme henkilöä ja hokei tulee olla sen, un tai hen-hokei. Junioreilla on myös oma sovellettu Tenkai, johon kuuluu 4 jäsentä.