Hokei

Hokei eli liikesarja, on ennalta määrätyistä liikkeistä koostuva kuviteltu taistelu useita vastustajia vastaan.

Taidossa on olemassa kymmenen (10) perushokeita, joista viisi (5) on Tai-hokeita ja viisi (5) In-hokeita. Jokaiselle taidon tekniikkaluokalle (sen, un, hen, nen, ten) on olemassa yksi tai-hokei ja yksi in-hokei.

Tai-hokeita kutsutaan usein myös miesten hokeiksi ja in-hokeita naisten hokeiksi johtuen siitä, että treenatessa miehet opettelevat ensin tai-hokeit ja naiset vastaavasti in-hokeit. Tämä on tietysti vain väliaikainen tilanne ja treenivuosien karttuessa kaikki harrastajat opettelevat lopulta kaikki hokeit.

Perushokeiden lisäksi on olemassa erikoishokeita, jotka voidaan jakaa kolmeen ryhmään: Sei-hokeit, missä ideana on että kuvitellut vastustajat hyökkäävät ensin, Gen-hokeit, missä molemmat osapuolet hyökkäävät ja puolustavat ja Mei-hokeit, joiden tarkoitus on opettaa oikeaa hengitystekniikkaa.

Hokeit ovat yksi taidon peruspilareista ja tärkeä osa myös vyökoetta.

Kilpailuissa tatamilla on samanaikaisesti kaksi kilpailijaa, joista parempi pääsee jatkoon. Hokeissa on kolme tuomaria, joista keskimmäinen on päätuomari. Päätuomarin merkistä tuomarit ilmoittavat voittajan.

Hokeita harjoitellaan paljon ja sillä kilpaillaan myös joukkuelajina. Joukkuhokeissa on viisi henkilöä, jotka tekevät hokein mahdollisimman samanaikaisesti pysyen muodostelmassa. Tätä kutsutaan Dantai-hokeiksi. Dantai-hokei arvostellaan yhdenmukaisuuden, liikesarjan vaikeuden ja tekniikoiden puhtauden perusteella.