Historia

seiken_tbTaidon kehittäjä on japanilainen Seiken Shukumine, joka syntyi vuonna 1925 Okinawan saarella. Taidon kaukaisin perusta on alkuperaisessä okinawalaisessa taistelutaidossa, okinawa-te:ssa.

Toisen maailmansodan lopussa 1945 Shukumine oivalsi taidotekniikoiden perusajatuksen. Palvellessaan maataan kamikazeveneissä Shukumine huomasi, että on helpompi yllättää vihollisalus tekemällä hyökkäyksen aikana silmukkaa muistuttava liike kuin yrittää tuhota laiva suoralla liikkeellä. Tästä kehittyi myöhemmin taidon ensimmäinen tekniikkaluokka.

Sodan loputtua Shukumine vetäytyi vuodeksi Mejimura-vuorelle Kyushun-saarelle kehittääkseen edelleen tekniikoitaan. Kuitenkin ollakseen täydellisesti eristyksissä Shukumine matkasi autiolle saarelle Okinawan saariyhtymään. Täällä hän kehitti uuden karatetyylin, Gensei ryu karate do.

Vuonna 1949 taidon tuleva kehittäjä muutti Japaniin lopullisesti, jolloin hän antoi myös ensimmäiset viralliset näytökset uudessa karatetyylissään. Koko 5O-luvun Shukumine levitti tyyliään Japanissa, lähinnä Tokion alueella. Harjoittelupaikkoina olivat eri yliopistot ja Japanin puolustusjoukkojen tukikohta Tachikawa. Shukumine ei ollut tyytyväinen, vaan halusi luoda kokonaan uuden tyylin. Tämän vuoksi, lähes 20 vuoden kehittelyn tuloksena, Seiken Shukumine loi uuden taistelumuodon, Taidon.

Taidon leviäminen maailmalla alkoi, kun Japanin Taidoliitto perustettiin vuonna 1965. Kaikkiaan taidoa on harrastettu 16:ssa eri maassa. Tällä hetkellä toiminta on vireää Japanissa, Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Portugalissa, Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Hollannissa. Lisaksi taidoa on harjoiteltu tai harjoitellaan mm.Englannissa, Indonesiassa, Filippiineillä, Australiassa, Saksassa, Itavallassa, Länsi Samoassa ja Kamputseassa. Ensimmäiset viralliset MM-kilpailut, joiden yhteydessä perustettiin Maailman Taidoliitto, pidettiin Tokiossa 1984.